Ziekteverzuim terugdringen?
Een vitale organisatie in 5 stappen.

Verzuimbegeleiden?
Verzuimbegeleiding kun je het beste zelf doen.

Verzuimgesprek voeren?
Voorkom een arbeidsconflict, communiceer zonder oordelen!

Sturen op verzuimcijfers

VerzuimcijfersVerzuimcijfers of ziekteverzuimcijfers geven inzicht in het verzuim binnen je organisatie. Als u met verzuimbeleid te maken hebt, dan is uw doel het verzuim terugdringen. Met een hoger verzuim dan noodzakelijk maakt u immers onnodige kosten, krijgt u minder werk voor elkaar en is de werkdruk hoger voor de niet-verzuimende medewerkers.



In de landelijke verzuimcijfers schommelt het verzuimpercentage al jaren rond de 4,3%. Branches als de horeca, zakelijke dienstverlening en delfstoffenwinning zitten rond de 3%. Kijk je naar individuele organisaties binnen een sector, dan zie je wederom grote verschillen. Met moderne verzuimsoftware heeft u snel inzicht in wie er verzuimt. Wie kan er nu echt niet werken?

Medische informatie mag u als werkgever niet vastleggen. Tevens zijn uw personeelsadviseurs en leidinggevenden geen dokters of arbeidsdeskundigen. Dus op het eerste gezicht lijken de mogelijkheden beperkt om te achterhalen wie onterecht verzuimt.

Verzuimcijfers in combinatie met goed gekozen verzuimdoelen maken echter veel mogelijk. De doelen moeten passen bij uw ambitie én haalbaar zijn voor uw organisatie. De mogelijkheden worden bepaald door uw beleid en organisatiecultuur. Is uw ambitie te groot, dan gaan uw doelen tegen u werken. Is uw ambitie te klein, dan laat u waardevolle mogelijkheden liggen. Zodra uw doelen en mogelijkheden in evenwicht zijn, haalt u blijvend een lager verzuim. Dus de hamvraag is, welke doelen passen bij uw verzuimcijfers?

Wilt u meer weten over verzuimcijfers beoordelen met behulp van verzuimdoelen? Vraag mijn gratis whitepaper 'Hoe haal ik meer uit mijn verzuimcijfers?' aan.

U kunt op deze site ook eerst meer over de meest gebruikte verzuimcijfers lezen: